Service επισκευές τεχνικός πλυντηρίου ρούχων τηλ 6992340589

Αλλαγή αντλίας πλυντηρίου ρούχων-πιάτων

Η πλειοψηφία των αντλιών πλυντηρίου ρούχων είναι σύγχρονοι κινητήρες εναλλασσόμενου ρεύματος.Οι σύγχρονοι κινητήρες εναλλασσόμενου ρεύματος είναι ηλεκτρικοί κινητήρες σταθερής ταχύτητας και λειτουργούν συγχρονισμένα με τη συχνότητα γραμμής. Η ταχύτητα ενός συγχρονισμένου κινητήρα καθορίζεται από τον αριθμό των ζευγών πόλων και είναι πάντα ένας λόγος της συχνότητας γραμμής.

  • Ο στάτορας διαθέτει δύο απλά πηνία, τα οποία μπορούν να συνδεθούν απευθείας με το δίκτυο.
  • Ο ρότορας αποτελείται από έναν κυλινδρικό μόνιμο διπολικό μαγνήτη, ο οποίος μαγνητίζεται διαμετρικά.

Οι βλάβες στην αντλία πλυντηρίου χωρίζονται σε δύο μέρη στις βλάβες του ηλεκτρικού μέρος της αντλίας και στις βλάβες στο μηχανικό μέρος της αντλίας.

Οι βλάβες στο ηλεκτρικό μέρος αντλίας μπορεί να είναι βραχυκύκλωμα στον πηνίο της περιελίξεις  η κομμένο σύρμα περιέλιξης. Στον μηχανικό μέρος μπορεί να έχουμε βλάβη στη φτερωτή όπως σπασμένη φτερωτή της αντλίας ή να γυρίζει τρέλα η φτερωτή της αντλίας στον άξονα .
Επίσης φθαρμένα κουζινέτα στην αντλία έχουν αποτέλεσμα ο ρότορας να κολλάει στο πυρήνα του στάτη με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η περιστροφή του ρότορα.

 

 

AC Motors : Σχεδιασμός

Σύγχρονοι κινητήρες

Παροχή ηλεκτρικού ρεύματοςAC 
Χρειάζονται ηλεκτρονικά προγράμματα οδήγησηςΟχι 
Ακρίβεια ταχύτηταςΥψηλόςΔεν επηρεάζεται από ροπή φορτίου Δεν απαιτείται έλεγχος ταχύτητας κλειστού βρόχου
Ελεγχος ταχύτηταςΟχιΔεν είναι δυνατή Η ταχύτητα καθορίζεται από τη συχνότητα τροφοδοσίας
Έλεγχος θέσηςΟχιΔεν είναι δυνατόν – μόνο με οριακούς διακόπτες
Υπερφόρτωση / αδράνεια φορτίουΧαμηλόςΡοπή υψηλής εκκίνησης ή ροπή φορτίου αιχμής Ικανότητα επιτάχυνσης της αδράνειας υψηλού φορτίου
Διάρκεια ΖωήςΥψηλόςΜόνο λίγο εφεδρικό για μέγιστη ροπή φορτίου Δεν μπορεί να επιταχυνθεί η υψηλή αδράνεια
Εύρος ταχύτητας [rpm]250 … 36000Περιορίζεται από τα ρουλεμάν Εξαρτάται από την πλευρική δύναμη
Αποδοτικότητα15 … 45%Εξαρτάται από τον αριθμό πόλου και τη συχνότητα δικτύου
Ισχύς έναντι μεγέθουςΧαμηλόςΥψηλότερη για δίπολο κινητήρα
Θερμική προστασία τυλίγματοςΔεν χρειάζεταιΠροστασία επαγωγής (εάν η περιέλιξη έχει σχεδιαστεί για κύκλο λειτουργίας 100%)
Ανίχνευση φορτίουΔύσκολοςΤο φορτίο έχει μικρή επίδραση στο ρεύμα
Επιτρέπεται η αναστολήΝαίΕάν η περιέλιξη έχει σχεδιαστεί για συνεχή κύκλο λειτουργίας
Ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή EMIΌχι κρίσιμηΧωρίς Κάρβουνα
Ροπή πέδησης / συγκράτησηςΧαμηλόςΡοπή συγκράτησης (όταν απενεργοποιείται η τροφοδοσία)

Λειτουργία αντλίας πλυντηρίου ρούχων-πιάτων

Οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις για τη βιομηχανία οικιακών συσκευών να είναι καλύτερες  οδηγούν σε  αλλαγές στη διαδικασία ανάπτυξης όπως υπαγορεύονται από τις απαιτήσεις της αγοράς. Πολλές από αυτές τις αλλαγές έχουν σχεδιαστεί για να επηρεάσουν την αποδοχή μιας οικιακής συσκευής στα μάτια του χρήστη . Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια, ο ήχος έχει γίνει πολύ  σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να ληφθεί υπόψη στη διαδικασία σχεδιασμού, επειδή οι χρήστες κρίνουν τόσο τη λειτουργικότητα του μηχανήματος όσο και την αισθητική με βάση τον ήχο.

Επιπλέον, η ηχητική ισχύς που περιλαμβάνεται στην ενεργειακή ετικέτα της ΕΕ , αν και δεν είναι υποχρεωτική, προσθέτει επιπλέον πληροφορίες στην ενεργειακή βαθμολογία που μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις αγοράς των καταναλωτών. Από όλες τις οικιακές συσκευές, το πλυντήριο είναι ένα από τις πιο θορυβώδη, ειδικά κατά τη διάρκεια του κύκλου περιστροφής. Διάφορες φάσεις μπορούν να διακριθούν κατά τη λειτουργία ενός πλυντηρίου, όπως πλύσιμο, ξέπλυμα, αποστράγγιση και περιστροφή. Αν και η υψηλότερη ακουστική εκπομπή αντιστοιχεί στην περιστροφή, η φάση αποστράγγισης, η οποία είναι πιο θορυβώδης από τον κύκλο πλύσης, χαρακτηρίζεται από έναν μη στάσιμο θόρυβο που φαίνεται να ενοχλεί τους καταναλωτές όσο ακούγεται η λειτουργία της.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ διαφορετικών κατασκευαστών, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ποιότητα που απαιτείται από τους πελάτες, δικαιολογεί την υπόθεση ότι ο ποιοτικός έλεγχος του πλυντηρίου κατά την αποστράγγιση αποτελεί ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας κατασκευής . Δεδομένου ότι οι προμηθευτές αντλιών δεσμεύονται να παράγουν αντλίες των οποίων η στάθμη ηχητικής ισχύος βρίσκεται εντός ενός δεδομένου ορίου, είναι απαραίτητη η γνώση των πηγών θορύβου κατά τη διαδικασία αποστράγγισης. Το κύριο στοιχείο του συστήματος αποχέτευσης είναι μια σύγχρονη αντλία που εγκαθίσταται και περικλείεται σε πλυντήριο. Αποτελείται από έναν μόνιμο μαγνητικό ηλεκτρικό κινητήρα που λειτουργεί στην τάση δικτύου και μια πλαστική μονάδα περιβλήματος που περιέχει μια φυγοκεντρική πτερωτή που λειτουργεί σε έναν κοινό άξονα . Η αντλία απορροφά νερό από το κάτω μέρος της μπανιέρας μέσω του εύκαμπτου σωλήνα εισόδου και όταν το νερό εισέρχεται στην αντλία, η πτερωτή δημιουργεί τη δίνη που απαιτείται για να την ωθήσει μέσω του σωλήνα αποστράγγισης στον σωλήνα λυμάτων.

Η αντλία στερεώνεται στην πλάκα λακτίσματος του πλυντηρίου με μια βίδα και ένα καπάκι Κατά τη λειτουργία της αντλίας, οι δονήσεις μεταδίδονται στο περίβλημα μέσω της κοινής τους στερέωσης. Είναι σημαντικό να το λάβουμε αυτό υπόψη, καθώς ορισμένοι συγγραφείς  δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στον θόρυβο των οικιακών συσκευών που προκαλούνται από τη δομή, ο οποίος προκαλείται κυρίως από τους κραδασμούς του θαλάμου. Αν και κατασκευάζεται ένας μεγάλος αριθμός πλυντηρίων κάθε χρόνο, δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομερείς μελέτες για τις πηγές θορύβου κατά την αποστράγγιση ενός πλυντηρίου στη διαθέσιμη βιβλιογραφία. Ωστόσο, επικεντρώθηκαν σε μια επιταχυνόμενη δοκιμή για να αξιολογήσουν την αξιοπιστία του συγκροτήματος της αντλίας χωρίς να αναλύσουν τις πιθανές πηγές θορύβου.

Κατά συνέπεια, υπάρχει ανάγκη για βελτιωμένη κατανόηση των γενικών χαρακτηριστικών θορύβου και δόνησης των αντλιών αποστράγγισης προκειμένου να αναπτυχθούν πιο αθόρυβα πλυντήρια. Για να μειωθεί ο θόρυβος που παράγεται από τη λειτουργία της αντλίας, είναι απαραίτητο να βαθμολογηθεί ο θόρυβος που παράγεται από την ίδια την αντλία καθώς και η ακουστική ακτινοβολία από το δονούμενο θάλαμο κατά τη διάρκεια του κύκλου αποστράγγισης. Αυτή η ανάλυση θα δώσει πληροφορίες για το ποιες αλλαγές στην αντλία μπορούν να πραγματοποιηθούν και να δοκιμαστούν για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά τους. Ο θόρυβος και οι δονήσεις δημιουργούνται εντός του ηλεκτρικού κινητήρα, της πτερωτής και των παλμών νερού-αέρα μέσω του συστήματος.

Οι δονήσεις του κινητήρα και η ώθηση νερού-αέρα μεταδίδονται στο περίβλημα της αντλίας και στους εύκαμπτους σωλήνες εισόδου / αποστράγγισης και μπορεί να ακτινοβοληθούν από το περίβλημα ως αερομεταφερόμενος θόρυβος ή να μεταδοθούν εκ νέου ως δονήσεις από το περίβλημα στο περίβλημα μέσω της στερέωσης της αντλίας ή των εξαρτημάτων του εύκαμπτου σωλήνα. Άλλες πηγές θορύβου περιλαμβάνουν ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο κινητήρα που παράγεται από τις μαγνητικές δυνάμεις που δημιουργούνται στο διάκενο μεταξύ του ρότορα και του στάτη και του θορύβου που προκαλείται από ρευστό προκαλείται από τυχαία διεγερμένες δυνάμεις που προκαλούνται από την αλληλεπίδραση της τυρβώδους ροής, της πτερωτής και του σωλήνα αποστράγγισης. Ο μηχανικός θόρυβος λόγω των ρουλεμάν και τυχόν ανισορροπίες του ρότορα θεωρούνται λιγότερο σημαντικοί επειδή το σύστημα είναι καλά λιπασμένο και ισορροπημένο.

Συμπεράσματα κατά την λειτουργία της αντλίας του πλυντηρίου

Οι κατασκευαστές αντλιών πρέπει να αντιμετωπίσουν τους συνεχώς αυστηρότερους ελέγχους ποιότητας ήχου των εταιρειών οικιακών συσκευών. Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα ηχητικής ισχύος κατά την αποστράγγιση πρέπει να είναι εντός ενός καθορισμένου ορίου. Για να ικανοποιηθεί εύκολα αυτή η προδιαγραφή, πραγματοποιήθηκε ανάλυση των πηγών θορύβου κατά την αποστράγγιση για τον έλεγχο των εκπομπών θορύβου. Κατά τη λειτουργία της αντλίας, ο συνολικός εκπεμπόμενος θόρυβος ήταν μερικώς ηλεκτρομαγνητικός, δημιουργήθηκε από τον κινητήρα και εν μέρει από τη δομή, λόγω των κραδασμών του θαλάμου που προκλήθηκε από την αντλία. Η ανάλυση των μετρήσεων και των αποτελεσμάτων έδειξε ότι ο ακτινοβολημένος θόρυβος υπερισχύει του ηλεκτρομαγνητικού θορύβου. Αυτός ο θόρυβος που προκαλείται από τη δομή δεν μπορεί να ελεγχθεί μέσω της διαδικασίας παραγωγής της αντλίας, αλλά έχουν γίνει προσπάθειες για τη μείωση της αλληλεπίδρασης μεταξύ της αντλίας και του θαλάμου της οικιακής συσκευής. Αρχικά, πραγματοποιήθηκαν πειράματα για τον προσδιορισμό των πηγών θορύβου κατά την αποστράγγιση και για την ανάλυση της συμβολής κάθε στοιχείου στη συνολική εκπομπή θορύβου. Περαιτέρω μελέτες για τη μείωση του θορύβου που εκπέμπεται κατά την αποστράγγιση πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις σχεδιαστικές τροποποιήσεις τόσο στο σύστημα αντλίας όσο και στο περίβλημα. Η τροποποίηση της αντλίας πρέπει να στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των δυνάμεων που προκαλούνται κατά τη λειτουργία της χωρίς να μειώνεται η αποτελεσματικότητά της. Αρχικά, το πεδίο ροής πρέπει να μελετηθεί για να εισαγάγει τις σχεδιαστικές τροποποιήσεις του στροφείου και του περιβλήματος αντλίας που μειώνουν την αντίσταση ροής. Για να μειωθεί ο θόρυβος που προκαλείται από τη δομή, πρέπει να ενισχυθούν οι πλάκες του θαλάμου και πρέπει να αναλυθεί η βιωσιμότητα της προσάρτησης της αντλίας σε άλλες περιοχές, όπως η βάση του θαλάμου, για την απορρόφηση των μεταδιδόμενων δυνάμεων.  

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ

 

Μερικές από τις μάρκες πλυντηρίων ρούχων που αναλαμβάνουμε το service

 

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ